Almanca dil okulu

Almanca Dil Okulu

Almanyada Almanca öğrenmek istiyorsunuz ve Almanca bir dil okulu seçip Almanca öğrenmeye başladı iseniz, özellikle ilk zamanlar zorlanabilirsiniz. Bu olağan bir durumdur. Çünkü Türkiye’den Almanya’ya gitmiş bir öğrenci iseniz büyük ihtimalle o güne kadar yabancı dil olarak lisede veya üniversitede İngilizce yabancı dil dersleri almışsınızdır. Muhtemelen Almanca hemen hemen hiç bilmemektesinizdir. En azından İngilizce için kulak dolgunluğunuz vardır izlediğiniz filmlerden, ama Almanca size ilk başta yabancı gelir. En iyi ihtimal ile lisede ikinci yabancı diliniz Almanca olmuştur.

Almanya’da dil eğitimi görürken Almanca gramer konusunda kesinlikle ilk zamanlar zorlanmalar olabilir. Bu nedenle biz öğrencilere Almanya’ya gitmeden önce temel seviyede dahi olsa Almanca gramer öğrenmelerini tavsiye ediyoruz.

Bunun yanında, Almanca öğrenirken özellikle Deutsch to Deutsch Wörterbuch denilen Almanca açıklamalı Almanca sözlük kullanmalarını da tavsiye ediyoruz. Belki ilk zamanlar öğrenciye zor gelecektir bu yöntem. Ama Almanca seviyesi ilerlemeye başladıkça öğrenmek daha zevkli ve kolay bir hal alacaktır. Çünkü Almanca ‘da artikellerin kullanımı önemlidir. Ve kelimelerin Almanca anlamlarıyla artikellerini ne kadar çok kullanır iseniz, Almancayı da o kadar kısa zamanda öğrenirsiniz demektir. Bu Almanca için olmazsa olmaz bir şart gibidir.

Almanyada Almanca Öğrenmek

Öte yandan Almanya’da Almanca öğrenmek sürecinin içerisinde öğrencilerin zorlandıkları konulardan birisi Akkusativ, Genitiv, Dativ konularıdır. Bu konuları öğrenirken cümleler mutlaka sıklıkla paragraflar içerisinde kullanılmalı ve bol miktarda başlangıç seviyesinde kitaplar okunmalıdır.

Biz bu konuda öğrencilere Almanya’da Stadtbibliothek adı verilen ve her şehirde bulunan Almanya şehir kütüphanelerine gitmelerini tavsiye ediyoruz. Senelik sadece 15 Euro karşılığında kayıt yaptırarak, Almanca hikaye kitaplarından ödünç alıp okumalarını tavsiye ediyoruz. Bu yöntem hem oldukça ucuz, hem zevkli, hem de garantili bir Almanca öğrenme yöntemidir.

Almanya’da dil okulu görürken konuşulan konuların ilk zamanlar sizi zorlayacağı aşikardır zaten. Zaman içerisinde Almanya’daki arkadaşlarınız ile pratik yaparak kulak dolgunluğunuzu ve kelime hazinenizi güçlendirmeniz bu açığın kapanmasına sağlayacaktır. Böylece vakit ilerledikçe Almanca öğrenirken korkularınız daha da azalacaktır.

Bu yüzden Almanca öğrenmek için sistemli bir şekilde Almanca diline odaklanmalı, mutlaka iyi ve kaliteli Almanyada dil okulu tercihi yapmalısınız. Bu konuda geniş bilgileri oryantasyon sürecinde Almanya eğitim danışmanlarımızdan da alabilirsiniz.

Almanca dil kursu içerisinde hangi seviyeler var ?

Almanyada üniversite okumayı düşünen bir öğrenciye mutlaka ilk etapta Almanca seviye tespit sınavı kurs görevlileri tarafından yapılır. Öğrencinin Almanca dil seviyesini öğrenebilmesi ve devam etmesi açısından Almanca seviye tespit sınavı çok önemlidir.

Dil okuluna giden öğrenciler Almanya’ya giriş yaptıkları tarihten itibaren 18 ay içerisinde DSH sınavını vermeleri gerekmektedir. Bu yasal olarak  Almanya’da Almanca öğrenmek isteyenler için zorunluluktur.

Almanca dil seviyeleri Almanyada Almanca öğrenmek için eğitim sisteminde aşağıdaki gibi adlandırılırlar.

Grundstufe A1
Başlangıç seviyesi olarak adlandırılan ilk basamak, hiç Almanca bilmeyip yeni başlayan öğrenciler içindir. Almanya’da eğitim sistemine yeni başlayanlar için Grundstufe Deutsch olarak adlandırılır. Öğrenim süresi ortalama 2 aydır.

Grundstufe A2
Bu seviyede öğrenci artık kendisini tanıtabilir ve günlük yaşamında ihtiyaç duyulan temel konuşmaları öğrenebilir. Ve yavaş yavaş çevresi ile iletişime geçebilir. Öğrenim süresi ortalama 2 – 3 aydır.

Mittelstufe B1
Öğrenci bu seviyede okul ve iş yaşamında ihtiyaç duyduğu Almanca kalıpları öğrenmeye başlayacaktır. Ve ilgisini çeken gerekli makaleleri de yavaş yavaş anlamaya başlar. Almanca dil seviyesi olarak Ortda derecede Almanca eğitimine karşılıktır. Öğrenim süresi ortalama 2-3 aydır.

Mittelstufe B2
Öğrenci bu aşamada ilgi duyduğu Almanca makaleleri anlar ve Almanya’da bu basamak Almanca gazete okumaya başlanılan basamak olarak da adlandırılır. Öğrenci bu aşamada ana dili Almanca olan kişilerle rahat bir şekilde konuşabilir ve tartışabilir. Öğrenim süresi ortalama 2-3 aydır.

Oberstufe C1
Bu kurda öğrenci Almanca dilini öğrenmekten ziyade profesyonel Almanca alıştırmaları yapar, örneğin Almanca makaleler ve kitaplar üzerine yorumlar yapar. Her daldan sözlü ve yazılı anlatımın ve  genel kültür konularının ele alındığı kurdur. Almanya eğitim sistemi içerisinde genellikle Master ve Doktora öğrencilerinin Almancayı pekiştirme adına daha çok ilgi duyduğu kurdur. Öğrenim süresi ortalama 2 aydır. 

Almanyada dil okulu

Almanyada dil okulu

Almanca DSH Sınavı  ( Deutsche Sprach Prüfung für den Hochschulzugang )

Yabancı uyruklu öğrencilerin Almanya’da üniversite ya da herhangi bir yüksek okulda okuyabilmesi için geçmesi gereken dil sınavıdır. DSH sınavına girebilmek için öğrencilerden 600 saatlik Almanca dil sertikası, yani yaklaşık B2 seviyesinde Almanca dil seviyesi istenmektedir. DSH sınavı bilindiği gibi sadece Almanya’da üniversiteler bünyesinde  yapılabilmektedir.

DSH sınavında öğrencilerden % 67 sonuç ile ( DSH 2 ) başarı sağlaması istenmektedir. Fakat Almanya’da üniversite bazında kimi okullar % 57 ( DSH 1 ) başarısı ile de öğrencilere kabul vermektedirler.

DSH sınavı schriftlich (yazılı) ve Mündlich (sözlü) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Yazılı sınav toplam 4 bölümden oluşur.

1. Leseverstehen ( Okuduğunu anlama ) :  Bu bölümde öğrenciler kendilerine sunulan metni anlarlar ve o metne ait olan soruları cevaplarlar. Bu soruların cevapları verilen paragrafların içinde saklıdır.

2. Hörverstehen ( Dinlediğini anlama )  :  Bu bölümde öğrencilere bir hikaye ya da metin dinletilir. Öğrenciler dinlerken anladıklarını not alarak ilgili soruları cevaplarlar.

3. Grammatik ( Dilbilgisi ) :  Bu bölümde öğrencilere verilen metinle ilgili gramer soruları sorulur ve öğrencilerin gramer bilgileri ölçülmek istenir. Genellikle akkusativ, dativ, genitiv, nominativ vb. sorular sorulmaktadır.

4. Textproduktion ( Yazma bilgisi ) : Öğrenciler bu bölümde yoruma dayalı bir makale yazarlar. Mesela, Almanya eğitim yapısı üzerinden, Almanya’daki üniversiteler karşılaştırmalı bir tablo olarak verilir. Burada sınava giren öğrencilerden Almanya’da eğitim seçenekleri üzerine 2 sayfalık bir makale yazmaları istenir.

Mündlich ( Sözlü ) : Yazılı sınavı başarı ile geçen öğrenciler, Mündlich ( sözlü ) sınava girmeye hak kazanırlar. Sözlü sınavda öğrencilere sorulan sorulara 20 dakika içinde sözlü olarak cevap vermeleri beklenir. Almanya’da eğitim sistemi içerisinde sözlü sınavlar, yazılı sınava nazaran daha kolaydır.

Almanya üniversiteleri bünyelerinde genellikle DSH hazırlık kursu bulundurmaktadırlar. Almanya’da öğrencilerin yanısıra Almanca dil seviyesini tespit etmek isteyen öğrenciler, istedikleri takdirde B2 sertifikasıyla bu sınava girebilirler.

TestDAF  ( Test Deusch Als Fremdsprache )

Almanca TestDAF Sınavı

TestDaF, Federal Almanya Cumhuriyeti’nde üniversite okumak isteyen veya Almanca öğrenmek isteyen öğrenciler için yapılan bir sınavdır. TestDaF sınavı dünyanın her yerinde aynı tarihte ve aynı saatte yapılmaktadır . Tüm sınav katılımcıları aynı soruları cevaplandırmaktadırlar.

TestDaf sınavı, Dsh sınavının aksine tamamen merkezi bir sınavdır ve sınav merkezi Almanya’nın Hagen şehrinde bulunur. TestDAF sınavına girmek isteyen adayların B2 seviyesinde Almanca bilmeleri gerekir.

TestDAF sınavına kimler katılabilir ?

–       Akademisyenler, öğretim görevlileri.
–       Üniversite okumak, master ya da doktora yapmak isteyen öğrenciler.
–       Almanca dil seviyesini ölçmek isteyen kişiler.

Testdaf seviyeleri

TestDaF Seviye 5 (TDN 5)
TestDaF Seviye 4 (TDN 4)
TestDaF Seviye 3 (TDN 3)

TestDAF sınavı toplam 4 bölümden oluşur
  • Okuduğunu anlama.
  • Dinlediğini anlama.
  • Yazma.
  • Konuşma   ( Bilgisayar ortamında )

TestDAF sınav sonucunda TestDAF 4 seviyesi sonucuna ulaşmış adaylar başarılı sayılırlar.,

Almanca bugün Avrupa‘da İngilizceden sonra en çok konuşulan ikinci lisan olarak bilinir. Almanca Avrupa kıtasında Almanya’dan başka ayrıca Avusturya’da, Lichtenstein’da, Luxemburg’da ve İsviçre’de de konuşulan dildir. Belçika’da ise sadece kısmi olarak belirli bölgelerde konuşulur.

Almanca, Almanya’nın teknolojik, akademik, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda Avrupa’daki prestiji itibariyle akademik sahalarda kullanılmaktadır. Aynı zamanda ticari ve ekonomi anlamında tüm dünya üzerinde kullanılan önemli dillerden biri olarak gösterilmektedir.

Almanya’da dil okulu görürken elbette ilk etapta birtakım zorluklar çekeceksinizdir. Kimi zaman çok disiplinli ve düzenli çalışmanız gerekecektir. Bu yüzden Almanya’da Almanca öğrenmek için dil okulu sürecinizi çok verimli geçirmeli ve planlı ve verimli bir biçimde Almanca çalışmalısınız.

    4.7/5 - (4 votes)