Almanya’da lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin, öncelikle Türkiye’de 4 yıllık örgün bir üniversite programını kazanmış olmaları gerekir. Türkiye’de 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunu olan öğrencilerin ise ekstra 4 yıllık bir üniversite programı kazanmış olmalarına gerek yoktur. Çünkü Meslek yüksek okulu diplomalarınız ile de başvurularınızı kabul ediyor ve sizi Almanya’da lisans programlarından birisine yerleştiriyoruz.

Almanya üniversiteleri listesi

Almanyada Lisans Tamamlama

Almanya’da lisans tamamlama, üniversite eğitimi deyince akla ilk gelen, kaliteli ve disiplinli bir eğitim. Almanya’da üniversiteleri, diğer üniversitelerden ayıran en önemli nokta teknik alanlardaki sıralamalarda, dünyanın en iyileri olmaları diyebiliriz.

Bilindiği gibi mühendislik eğitiminde ve diğer sayısal alanlarda Almanya üniversiteleri tartışmasız 1 numaradır. Özellikle Mühendislik bölümlerini tercih eden öğrencilerin sıklıkla başvurularını alıyoruz. Tabii Almanyada lisans programları sadece mühendislik ve teknik alanlarda değil, yüzlerce akademik branşta da adından söz ettiriyor.

Öte yandan Almanya’da üniversite okumak için en önemli nokta öğrencinin Türkiye’de örgün eğitim veren bir lisans programına yerleşmiş olmasıdır. Ön lisans programına yerleşen öğrencilerin ise direkt yerleşme sonucu değil de, ön lisans mezuniyeti sonrası başvurularını alıyoruz. Böylelikle ön lisans mezunu olan öğrenciler, mezuniyetleri sonrası Almanya’da lisans tamamlama sürecini gerçekleştiriyorlar.

Almanya’da lisans tamamlama ya da lisans sonrası yüksek lisans yapmaya geliyorsanız öncelikle hedeflerinizi iyi belirlemelisiniz. Lisans sonrasında çalışma alanınızda uzman olabilmeniz için öncelikle hangi konu üzerinde yoğunlaşmanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir. Çünkü çalışma alanınızı geniş bir yelpazede tutmak belki iyi görünebilir. Ama master ve doktora programlarında öncelikle hakim olduğunuz konu üzerine yoğunlaşmak gerekmektedir.

Almanya’da üniversite öğrenimi, bir çok lisans alanında 3 yıl sürüyor. Mühendislik fakültelerinde ise 3.5 yıl yani 7 sömestr sürmektedir.

Sıklıkla karşılaştığımız bir diğer soru; Almanya’da en iyi üniversiteler hangileri? Sorusu. Bunun net bir cevabı yok aslında ama, çünkü her üniversite farklı akademik branşlarda tanınıyor. Ama, Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında, Münih Teknik üniversitesi, Heidelberg üniversitesi, Berlin Frei ve Bonn üniversitesi ön plana çıkıyor diyebiliriz.

Son olarak hatırlatmak istediğimiz ise, Almanya’da lisans programlarında üniversitelerin sömestr ücretinin olmamasıdır.

Almanyada lisans tamamlama şartları

Son yıllarda ön lisans mezunu öğrencilerin sıkça tercih ettiği seçeneklerden birisi Almanya’da lisans tamamlama programları. Türkiye’de bilindiği gibi ön lisans mezunlarından dikey geçiş yapmak istediklerinde kendilerinden ilk önce DGS sınavı istenmektedir. Ayrıca öğrenciler lisans programları için 1 yıl da intibak programına katılmak zorundadırlar.

Almanya’da lisans tamamlama programlarında ise, öğrencilerden DGS veyahutta intibak programı şartı aranmaz. Bunun yerine 1 yıllık Almanca hazırlık eğitimi ile birlikte, Almanca DSH, Telc C1 Hochschule veya TestDAF sınav sonucunuzu C1 seviyesinde belgelemeniz istenir.

Almanya’da lisans düzeyinde kimi üniversitelerde İngilizce öğrenim görme imkanı da vardır. Fakat İngilizce öğrenim görebilmeniz için sizden TOEFL veya IELTS skorunuzu belgelemeniz istenmektedir. Bu skorlar TOEFL için minimum 79 olup, IELTS sınavı için ise 6.0 olarak belirlenmiştir. Almanya’da lisans programlarından bazılarında ise 5.5 ielts sonucu da kabul edilebilmektedir.

Eğer Almanya’da lisans veya yüksek lisans öğrenimi görecek iseniz, üniversite öncesi Almanca öğrenme sürecinizi iyi bir şekilde sürdürmeniz gerekir. Bu yüzden Almanya’ya gelmeden önce kendinize Almanca – Almanca sözlük ve Almanca – Türkçe sözlük almanızı öneriyoruz. Çünkü ne kadar iyi Almanca öğrenirseniz lisans öğreniminiz de o kadar iyi geçecektir.

Almanya’da lisans düzeyinde üniversiteler genellikle 3 yıldır.  Ve lisans öğreniminiz sonrası Almanya’dan alacağınız diplomaların aynı şekilde Türkiye’de de YÖK tarafından denklikleri vardır. 

 

Almanya’da lisans öğrenimi için Türkiye’den Almanya’ya giden öğrencilerimiz ile yapmış olduğumuz görüşmelerde edinmiş olduğumuz izlenimleri ve tecrübeleri liste halinde sizlerle paylaşmak istedik.

Öğrencilerimizin tavsiyelerinin ve tecrübelerinin işinize yarayacağını ümit ediyoruz.

Almanya’da lisans eğitimi almadan önce ve sonrasında yapmanız gerekenler

– Almanya’da lisans eğitimi almadan önce mutlaka bir süre Almanca dil eğitimi alarak gelmelisiniz. Çünkü Almanca öğrenme süreci sandığınızdan daha zor olabilir. Bu yüzden en azından Almanca temel seviyesini (Grundstufe Deutsch) öğrenip Almanya’ya gelmenizi tavsiye ediyoruz. 

Bunun yanında Almanca fiil çekimlerini, günlük konuşma kalıplarını ve Almanca sıfatları da çok iyi öğrenerek Almanya’ya gelmeniz yararınıza olacaktır. Örneğin gramer açısından Almanca Akkusativ, Dativ ve Genitiv yapısının iyi kavranmasını tavsiye ediyoruz. Eğer Almanya’da lisans tamamlama veya yüksek lisans yapmak istiyorsanız temel seviyede bile olsa Almanca öğrenmeniz sizin açınızdan daima yararlı olacaktır. En az A2 seviyesinde Almanca öğrenmeniz ısrarlı ve elzem tavsiyemizdir.

– Almanya’da üniversite kütüphaneleri genellikle akşamları açık olur. Bu yüzden günün her saati üniversitelerin kütüphanesinde ders çalışabilirsiniz. Kütüphanede ders çalışırken sıvı ihtiyacınızı karşılamak isteyeceksinizdir. Bunun için yanınızda bir termos bulundurmanız yararınıza olacaktır. İsteğinize ve damak zevkinize göre çay, bitki çayı ya da kahve yaparak yanınızda getirebilirsiniz. Almanya’da uzun kullanımlık kaliteli küçük bir termos almanızı tavsiye ediyoruz. Böylelikle ciddi bir tasarruf yapmış olursunuz.

– Almanya’da yemek çeşitlerine belki damak zevkiniz hemen alışamayabilir. Çünkü Alman kültüründe genellikle yemekler farklı soslarla, tatlı veya sade yapılmaktadır. Yemeklere alışmanız Almanya’da biraz zaman alabilir. Almanya’daki Türk marketlerinde ise hemen hemen her marka ve çeşit Türkiye damak zevkine uygun gıda ürünleri bulunmaktadır.

Evde yemek yapmak hem damak zevkiniz, hem sağlığınız, hem de cüzdanınız açısından daha uygundur. Bu yüzden Almanya’da lisans tamamlamak için gelmeden önce kendinize küçük çapta mutfak malzemelerinizi temin etmenizi tavsiye ediyoruz. Kimi öğrenciler Türkiye’den getirdiği mutfak malzemelerini yıllarca kullanarak mutfak masraflarında önemli ölçüde  tasarruf sağlamaktadırlar.

Almanya’da toplu taşıma ve diğer prosedürler

– Almanya’ya lisans öğrenimi için geldiğinizde okuldan temin edeceğiniz sömestr ticket ile bulunduğunuz eyaletin sınırları içerisinde ücretsiz seyahat edebilirsiniz. ( Eyaletten eyalete toplu taşıma sınırları değişmektedir ). Bu bilet ile Almanya’da RB, RE, S BAHN, U BAHN trenlerine, tramvaylarına ve otobüslere ücretsiz binebilirsiniz.

Fakat unutmayınız ki EC, IC ve ICE gibi beyaz renkteki yüksek hızlı trenlere binmek için ekstra farklı bilet almak zorundasınız. Yani öğrenci sömestr bileti bu trenlerde geçerli değildir. Biletsiz olarak bu taşıtlara bindiğiniz takdirde ise kaçak yolcu muamelesi görürsünüz. Hem 60 euro cezayı ödersiniz, hem de ilk durakta polis eşliğinde inmek zorunda kalırsınız. Bu konuda dikkatli olmanızı önermekteyiz.

– Almanya’ya gelen öğrenciler kimi zaman aylık 30 – 40 Euro ödeyerek, I phone veya kaliteli bir akıllı telefonu almak istemektedirler. Fakat bu şekilde alınan telefonlarda ilgili telefon şirketleri sizinle kontrat imzalamaktadırlar. Bu kontratı minimum 2 yıl boyunca ödemek zorundasınız. Ve size verilen limitin üzerinde konuştuğunuzda ya da internet kotasını aştığınızda  kimi zaman tahmin ettiğinizden daha fazla aylık ücret ödemek zorunda kalırsınız. Yani almış olduğunuz cihazın fiyatı size iki kat daha pahalı gelebilir. Bu yüzden bilmediğiniz bir telefon kontratını iyice okumadan imzalamanızı tavsiye etmiyoruz.

– Almanya’da toplu taşıma araçları genellikle dakiktir. Bu yüzden toplu taşıma araçlarının hareket saatlerine dakik olarak riayet etmek zorundasınız. Aksi takdirde Almanya’da randevularınıza geç kalabilirsiniz. Almanya’da yıllar boyu geleneksel olarak yerleşmiş olan disiplinli randevu kültüründe tüm kurumlar genellikle dakiktirler.

– Eğer Almanya’da herhangi bir kurum ya da görevli memur ile görüşmeniz gerekiyorsa mutlaka randevu almak zorundasınız. Bunun için kurumların günlük açılış ve kapanış saatlerine de dikkat etmenizi öneriyoruz.

Almanya’da öğrenci banka hesabı açma

Almanya’ya gelmeden, kendinize ait Türkiye’de de banka hesabı bulunması ve banka hesabınızın online şekilde kullanabileceğiniz şekilde olması size yarar sağlayacaktır. Çünkü acil ihtiyaçlar için para gönderme veya para alma durumunda elinizin altında Türkiye’den de bir banka hesabı olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Türkiye’de kullandığınız banka hesabı ile günlük 20.000 TL miktarı, Almanya’da da ATM’lerden Euro cinsinden çekebilirsiniz. Yani Euro’nun TL karşılığı olarak bugünkü ortalama ile tek çekimde günlük 530 Euro olarak Almanya’da herhangi bir ATM den çekim sağlayabilirsiniz. Tabi bu rakam bugünkü TL’nin Euro döviz kuru karşılığıdır. Zaman içerisinde Euro’nun piyasadaki değerine göre bu rakam artış ya da azalma gösterebilir.

Bunların yanı sıra Almanya’dan öğrenci vizesi almak için blokeli öğrenci banka hesabı açmanız gerekecektir. Bu konuda danışmanlarımız sizlere yardımcı olacaktır.

Almanya’da lisans programlarından birine siz de kaydolmak istiyorsanız danışmanlarımız bu konuda size profesyonel destek vereceklerdir.

    4.6/5 - (166 votes)